Близо 44 хил. сгради в България се нуждаят от обновяване,

...
 Близо 44 хил. сгради в България се нуждаят от обновяване,
Коментари Харесай

44 хил. сгради в България се нуждаят от обновяване

 Близо 44 хиляди здания в България се нуждаят от възобновяване, от тях едвам 2000 могат да бъдат финансирани с актуалната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, заяви Малина Крумова, заместник-министър на районното развиване и благоустройството по време на конференцията „ Устойчиви градове – нови благоприятни условия и провокации пред общините “.
„ Имаме значимата задача да намерим механизъм за възстановяване на енергийните характерности на още 42 хиляди здания. Това е много значително предизвикателство, за което се опитахме да намерим нови механизми на финансиране. Амбицията ни е да търсим доста по-устойчиво и продължително влияние, защото кампанийното даване на средства не предопределя съответно използване на политиката в жилищния бранш “, сподели Крумова.

Един от аспектите на новото развиване на програмата за енергийна успеваемост е въвеждането на механизми за съфинансиране. Според Крумова това е стопански обосновано, защото най-големите изгоди от програмата са за притежателите на жилищата. Тя счита също по този начин, че би трябвало да има диференцирана поддръжка както във връзка с другите райони в страната, по този начин и на ограниченията, които се извършват. „ Унифицирането на всички здания в един шаблон не е верният метод “, безапелационна е Крумова.

 

Заместник-министърът е на мнение, че би трябвало да се разшири и обсегът на дейностите в програмата, като тя бъде ориентирана към използване на други политики, които излизат от тясната формулировка на ограничения за възстановяване на енергийните характерности на здания. Например запазване на чистотата на въздуха, замяна на горивни съоръжения там, където се употребяват дърва и въглища, включване на възобновими енергийни източници при обновяването на постройките.

Според Крумова главният резултат от националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания е, че към този момент има близо 7000 сдружения на притежатели, в които членуват към 1 млн. българи. „ Това значи, че от ден на ден хора осъзнават изгодите от осъществяването на ограниченията за енергийна успеваемост, в това число за личните си джобове, и повече сдружения на притежатели стигат до концепцията, че верният ход е дружно да подхващат ограничения за възобновяване на жилищата си “, съобщи Крумова.

Очакванията на Министерство на регионалното развитие са в границите на програмата за енергийна успеваемост на постройките да бъдат актуализирани близо 150 хиляди жилища с над 340 хиляди жители в тях и обща разгъната застроена повърхност от близо 11,5 млн. кв. м. Крумова посочи изгодите и за строителния отрасъл, като съобщи, че проргамата разрешава на основна част от дребните строителни компании да имат непрекъсната претовареност. Работещите в тях лица са над 70 хиляди, добави заместник-министърът.

От позиция на екологичния резултат на програмата, обновените до 31 март тази година здания би трябвало да оказват помощ за спестяването на 157 килотона въглеродни излъчвания годишно, а спестената сила се чака да доближи 470 хиляди мегаватчаса годишно, сочат прогнозите на Министерство на регионалното развитие. Министерството чака до края на програмата и в границите на всички 2022 здания, за които има подписани контракти и обезпечено целево финансиране, тези числа да се удвоят.

Сред резултатите от ограниченията за енергийната успеваемост Крумова изброи повишението на топлинния комфорт на фамилиите, подобяването на здравословната среда в дома, спестяването на сила и произлизащото от него значително понижаване на разноските за отопление, приноса за ограничение на количеството на въглероден диоксид, удължаването на сигурността и живота на постройките.

Заместник-министърът съобщи, че програмата за енергийна успеваемост на здания е навлязла в най-активния си интервал на осъществяване и Министерство на регионалното развитие чака, че доникъде на 2019 година огромна част от дейностите да приключат в границите на актуалното финансиране.
 
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Веселина Василева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР